Qaynash
Qaynash - suyuqlikning bug’ga o’tish protsessi, bug’lanishdan farqli ravishda qaynashda bug’ hosil bo’lishi faqat suyuqlik sirtida emas, balki butun suyuqlik massasi bo’ylab yuz beradi. Agar suyuqlikning to’yingan bug’lari bosimi tashqi bosimga tenglashsa, qaynashga imkon tug’iladi. Shuning uchun ayni suyuqlik muayyan bosim ostida ma’lum temperaturadagina qaynaydi. Odatda, qaynash temperaturasi atmosfera bosimi uchun keltiriladi. Masalan, atmosfera bosimida suv 373 K yoki 100°C da qaynaydi. Qaynash temperaturasi – suyuqlikning o’ziga xos alomati. Suyuq geliy eng past qaynash temperaturasiga ega (4,215 K); vodorod 20 K da, kislorod 90 K da, xlor 239 K da, rux 1179 K da, temir 3145 K da qaynaydi. Oddiy moddalar ichida reniy (5900 K), volfram (5640 K) va tantal (5560 K) ning qaynash temperaturasi eng yuqori. Turli moddalarning qaynash temperaturalari har xilligidan komponentlari qaynash temperaturasi jihatidan bir-biridan keskin farq qiladigan aralashmalar, masalan, neft mahsulotlarni haydashda foydalaniladi. Suyuqlikka ta’sir qilayotgan bosim oshirilganda uning qaynash temperaturasi ko’tariladi, bosim pasaytirilganda qaynash temperaturasi ham pasayadi. Shuning uchun, masalan, Everest cho’qqisida suv atigi 72°C da qaynaydi.
